MRP = Rs 12,000, Discount % = 30%, GST = 18%

Discount = ?

Selling price (discounted value) = ?

CGST = ?

SGST = ?

IGST = ?

Amount of Bill = ?

Solution:

Stated in question is MRP = Rs 12,000, Discount % = 30%, GST = 18%

Now the values computed based on question is

Discount = 30% of 12,000 = (30/100) x 1200 = Rs 3600

Selling price after discounted value = 12000 – 3600 = Rs 8400

CGST = 9% of 8400 = Rs 756

SGST = 9% of 8400 = Rs 756

IGST = 0

Thus, the amount of bill = Selling price + CGST + SGST

= 8400 + 756 + 756

= Rs 9912

Question 2

2. For the following transaction from Delhi to Jaipur, fill in the blanks to find the amount of bill:

MRP = Rs 50,000, Discount % = 20%, GST = 28%

Discount = ?

Selling price (discounted value) = ?

CGST = ?

SGST = ?

IGST = ?

Amount of Bill = ?

Solution 2:

MRP = Rs 50,000, Discount % = 20%, GST = 28%

Discount = 20% of 50,000 = (20/100) x 50,000 = Rs 10,000

Selling price (discounted value) = 50,000 – 10,000 = Rs 40,000

CGST = 0

SGST = 0

IGST = 28% of 40,000 = (28/100) x 40,000 = Rs 11,200

Thus, the amount of bill = Selling price + IGST

= 40,000 + 11,200

= Rs 51,200

Question 3. A computer mechanic in Delhi charges repairing cost from five different persons A, B, C, D and E with certain discounts. The repairing costs and the corresponding discounts are as given below:

If the rate of GST is 18%, find the total money (including GST) received by the mechanic.

Solution:

Thus,

The total money (including GST) received by the mechanic is 18,820 + 1693.8 + 1693.8 = Rs. 22,207.60

Question 4. Find the amount of bill for the following intra-state transaction of goods/services. The GST rate is 5%.

Solution 4:

Thus,

The amount of bill = Selling price + GST

= 10,290 + 257.25 + 257.25

= Rs. 10,804.5

Question 5. Find the amount of bill for the following inter-state transaction of goods/services. The GST rate is 18%.

Solution 5:

Thus,

The amount of bill = Selling price + CGST + SGST

= 44,210 + 3978.9 + 3978.9

= Rs. 52,167.80

Question 6. Find the amount of bill for the following intra-state transaction of goods/services.

Solution 6:

Thus, the amount of bill = Selling price + CGST + SGST

= 37,850 + 2785 + 2785 = Rs. 43,420

Question 7. For the data given above in questions no. 6, find the amount of bill for the inter-state transaction.

Solution 7:

Thus, the amount of bill = Selling price + GST

= 37,850 + 5570

= Rs. 43,420

Question 8. A dealer in Mumbai supplied some items at the following prices to a dealer in Delhi. Find the total amount of the bill.

Solution 8:

Thus, the amount of bill = Selling price + IGST

= 17,710 + 3187.8

= Rs. 20,897.80

Question 9. National Trading Company, Meerut (UP) made the supply of the following goods/services to Samarth Traders, Noida (UP). Find the total amount of bill if the rate of GST = 12%

Solution 9:

amount of bill = Selling price + SGST + CGST

= 17,220 + 2066.4

= Rs. 19,286.4

Question 10. M/s Ram Traders, Delhi, provided the following services to M/s Geeta Trading Company in Agra (UP). Find the amount of bill:

Solution 10:

amount of bill = Selling price + IGST

= 18,600 + 2007.2

= Rs. 20,607.2

Question 11. For the following, find the amount of bill data:

Solution 11:

amount of bill = Selling price + GST

= 15,168 + 2634.24

= Rs. 17,802.24

Question 12. The tax invoice of a telecom service in Meerut shows cost of services provided by it as Rs. 750. If the GST rate is 18%, find the amount of the bill.

Solution 12:

From the question, we have

GST = 18% of 750

= 18/100 x 750 = Rs. 135

Thus, the amount of bill = 750 + 135 = Rs. 885

Question 13. Mr. Pankaj took Health Insurance Policy for his family and paid Rs. 900 as SGST. Find the total annual premium paid by him for this policy, rate of GST being 18%.

Solution 13:

Let’s consider that the total annual premium paid by Mr. Pankaj be Rs. X.

Then, from the question

18% of X = SGST + CGST

18% of X = 1800 [as SGST = CGST]

So, 18/100 x X = 1800

X = Rs. 10,000

Therefore, the total annual premium paid by him for the policy is Rs. 10,000

Question 14. Mr. Malik went on a tour to Goa. He took a room in a hotel for two days at the rate of Rs. 5000 per day. On the same day, his friend John also joined him. Hotel provided an extra bed charging Rs. 1000 per day for the bed. How much GST, at the rate of 28% is charged by the hotel in the bill to Mr. Malik for both the days?

Solution 14:

The amount of bill = cost of hotel room x no. of days + additional bed charges for the 2 days

= 5000 × 2 + 1000 + 1000

= 10,000 + 2000

= Rs. 12,000

GST = 28% of 12,000

= 28/100 x 12,000 = 3360

Therefore, the GST charged by the hotel in the bill to Mr. Malik is Rs. 3360.

Question 15. Asharaf went to see a movie. He wanted to purchase a movie ticket for Rs. 80. As the ticket for Rs. 80 was not available, he purchased a ticket for Rs. 120 of upper class. How much extra GST did he pay for the ticket? (GST for a ticket below Rs. 100 is 18% and GST for a ticket above Rs. 100 is 28%)

Solution 15:

GST on ticket of Rs. 80 = 18% of 80 = 18/100 x 80 = Rs. 14.40

GST on ticket of Rs. 120 = 28% of 120 = 28/100 x 120 = Rs. 33.60

The difference between both GST = 33.60 – 14.40 = Rs. 19.20

Thus, the extra GST Asharaf paid for the ticket is Rs. 19.20

## No comments:

## Post a Comment